Brzezina 1970, Andrzej Wajda

Acțiunea filmului se petrece într-un orășel parcă uitat de lume, în vecinătatea unei păduri de mesteceni. Regizorul ne prezintă viața a doi frați diferiți deși exponenți ai aceleiași Polonii din 1970.
Boleslaw este patriotul, cel care preferă să-și ducă traiul acasă, așa cum s-a obișnuit. El a rămas cu fiica sa Ola după ce i-a murit soția. Această pierdere îl face să țină un doliu prelungit și să devină taciturn, singuratic. După un an de la moartea femeii, rana este la fel de proaspătă. Poate din cauză ca soția a fost îngropată în padurea de mesteceni din apropiere și o simte în suflet de fiecare dată cand trece pe acolo. Spiritul pădurii pare să-i dea viață, mai ales că soția lui iubea foarte mult natura.

Celălalt frate este Stanislaw, un tânar fascinat de lumea din Vest. Plecat de acasă încă din tinerețe, cutreieră marile orașe, trăiește intens dar se înstrăinează de cei pe care i-a părăsit. După o vreme se îmbolnăvește de TBC și se întoarce să moară pe tărâmul patriei, acolo unde s-a născut. Ajuns acasă, simte nevoia unui pian. Cândva aveau unul dar fratele său l-a vândut. Atitudinea lui Stanislaw în fața mortii este una de respingere cu zâmbetul pe buze. El pare să tragă de fiecare capăt de ață cu disperare, trăiește intens si acest lucru provoacă iritabilitate fratelui său.
Este interesant cum cel care mai are puțin de trăit reușește să transfere acel gram de energie fratelui apăsat de suferința doliului. Pădurea de mesteceni este martoră atât în fata vieții cât și în fața ultimelor momente ale acesteia. Stanislaw găsește timp chiar să se îndrăgostească și să se facă iubit de o femeie tânără și sănătoasă. Plăcerea cu care prețuiește fiecare secundă, îi face pe cei din jur să-l îndrăgească.

A venit primavara și în timp ce unul moare cu dor imens de viață, sufletul fratelui său renaște. Finalul filmului este optimist.

Nota mea: 8.50

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: