12 Angry Men (1957, Sidney Lumet)

12 bărbaţi sunt puşi în faţa unei mari decizii: să trimită sau nu un tânăr de numai 18 ani pe scaunul electric. Analizînd la suprafaţă cazul, majoritatea pledează pentru vinovăţie. Normal, unul dintre juraţi se grăbeşte la un joc de baseball, un altul nu are răbdare, altul are o relaţie dezastruoasă cu propriul fiu, altul crede că despicatul firului în patru te îndepărtează de adevăr, etc.

Fiecare dintre juraţi crede că băiatul (acuzat că şi-ar fi ucis tatăl) e vinovat. Mai puţin unul (Henry Fonda). El ridică un semn de întrebare, fără să se grăbească în stabilirea verdictului. Există posibilitatea ca omul să se înşele. După o analiză amănunţită a probelor şi o demontare extraordinară a acestora, cei 12 pică de acord.

Un film despre superficialitate, ignoranţă, prejudecăţi. Toate acestea umbresc adevărul, ne induc în eroare. A condamna pe cineva la moarte este, fără îndoială, un act ce necesită maximă responsabilitate. Nu poţi judeca un om în grabă şi pune eticheta VINOVAT numai pentru că aşa ţi se pare.

În viaţa reală avem doi ochi şi o singură părere. Foarte rar sau niciodată vor sta 11 oameni lângă tine să te întoarcă din drum sau să te aprobe. Tocmai de asta e bine să verifici înainte de a da verdictul. E bine să fii sigur.

Regizorul atinge multe puncte sensibile. Fiecare dintre juraţi este un caracter. Dacă le-aş da câteva nume ar fi: Năbădăiosul, Superficialul, Nepăsătorul, Indecisul, Influenţabilul, Fixistul, Omul-aşa-cum-ar-trebui-să-fie.

Recomand acest film tuturor cinefililor dar în special iubitorilor de acţiune. Bineînţeles, dacă au răbdare să privească până la capăt. Oricare dintre noi poate fi unul din 12.

E remarcabil faptul că filmul se petrece într-o cameră, atuul principal fiind dialogul. Nu e ăsta talent: să faci ceva bun, cu puţine resurse iar subiectul să rămână actual? Din partea mea, jos pălăria!

Advertisements

One thought on “12 Angry Men (1957, Sidney Lumet)

  1. […] bun trebuie să treacă proba timpului, chiar dacă face valuri când e lansat. Un contra-exemplu e 12 Angry Men, apărut la câțiva ani după Cetățeanul Kane dar cu un impact puternic și o profunzime ce […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: