Coffee and cigarettes 1986, Jim Jarmusch

Cele 11 scheciuri prezintă obiceiurile, dependenţele şi raporturile dintre oameni. Regizorul a ales ca actorii să se joace pe ei înşişi, a mizat probabil pe faima lor: Roberto Benigni, Iggy Pop, Steven Wright, Cate Blanchett, Bill Murray ş.a.

Aparentul joc de şah şi masa văzută de sus, unde sunt aşezate ceştile, ţigările, scrumiera şi celelalte obiecte de pe masă, redau o atmosferă uşor crispată. Poate este de vină formalismul dintre oameni sau discuţiile despre vreme au fost înlocuite de cele legate de sănătate şi alte poveşti.
Este prezentat un întreg ritual, mimică şi gestică ce poate fi oricînd înlocuită de omul simplu, din viaţa de zi cu zi.

Filmul poate părea ciudat şi este într-adevăr nevoie de multă răbdare pentru a-l privi până la capăt şi a face legătura între replici. De altfel, în afară de faptul că un mic dejun sănătos nu constă în cafea şi ţigări iar pentru a visa rapid trebuie să bei mai multe ceşti de cafea, replicile nu au nimic senzaţional.

Finalul îi lasă privitorului posibilitatea de a-şi imagina mai departe restul situaţiilor, inspirîndu-se de această dată din realitate şi firescul ei.

Nota mea: 7

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: