El secreto de sus ojos 2009, Juan José Campanella

Nu este o telenovelă, așa cum titlul de mai sus poate să înșele prima impresie. Filmul a câștigat Oscarul 2010 pentru cea mai bună peliculă străină. Trebuie să menționez în paranteză – dar nu o mai deschid – am văzut numai filmele care mi s-au părut interesante și nu tot ce a primit lauri.

Mi-a plăcut din mai multe motive chiar dacă, pe alocuri, unele scene sunt explicite. Temperamentul hispanic este expus așa cum mă așteptam, din plin: dialoguri emoționante, tranșante, un fir epic bine construit, o intercalare fină trecut-prezent-fantezie, umor subtil, intrigă, răzbunare, mister, dragoste.

Povestea tânărului care și-a pierdut soția în urma unui viol, atinge inima comisarului (Benjamin Esposito) angajat pentru a prinde făptașul. Unde mai vezi atâta dedicare în descoperirea adevărului, în investigarea unei crime? Lăsând la o parte filmele, probabil că tot în filme. Similitudinile din viața reală nu știu în ce măsură pot fi privite ca niște catalizatori, ca niște cauze care pot declanșa acțiuni înflăcărate.

Comisarul are abilitatea de a citi privirile celor din jur: ochii vorbesc dar și mint. Ar trebui să păstreze liniștea. Câteodată e mai bine să nu-i privești. De ce? Poate pentru că ei trădează lipsa sentimentelor sau, dimpotrivă, o prezență febrilă a lor. Aceasta este cheia. De aici filmul devine mai mult decât captivant.

Regizorul creionează teme și portrete variate: bărbatul matur care se teme să-și declare iubirea, femeia frumoasă care fuge de propriile sentimente, bărbatul nu tocmai chipeș – dornic de a-și demonstra virilitatea, alcoolismul ca pasiune, iubirea ca punte de legătură între cele mai frumoase momente din viață și supraviețuire.

Nota mea 8

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: