Fargo 1996, Joel Coen

Ideea de bază a filmului este simplă: când nimeni şi nimic nu mai are preţ pentru tine în afară de bani, poţi pierde totul: liniştea, familia, libertatea şi nu în ultimul rând viaţa.

Faptele noastre au repercusiuni asupra celorlalţi, totul se întâmplă în lanţ. Jerry Lundegaard (actorul William H. Macy) se află într-o situaţie limită în care lipsa banilor îl determină să pună la cale răpirea propriei soţii cu ajutorul unor gangsteri periculoşi.

Situaţia scapă de sub control într-atât încât sunt omorîţi foarte mulţi oameni nevinovaţi, ceea ce-i aduce-n pragul disperării pe toţi şi reacţiile sunt legate parcă în lanţ, tensiunea se acumulează din ce în ce mai mult. Bineînţeles, fiecare personaj se manifestă diferit şi tocmai aceste detalii sunt interesante pentru că normalul, disperarea, superficialul şi nebunia se separă distinct.

Un aspect care merită menţionat este faptul că deşi unii sunt parodiaţi (gangsterul care ucide cu sânge rece este emoţionat în faţa unei scene dintr-un film, poliţistul care apelează la colega lui pentru a face legătura între indicii, felul în care sunt accentuate unele cuvinte tocmai pentru a scoate în evidenţă falsitatea unora, etc.) femeia este cea care rezolvă toate problemele, cu tact şi cu răbdare. Şi nu una oarecare ci femeia poliţist, însărcinată.

Se pare că filmul a fost inspirat dintr-o întâmplare adevărată ceea ce-l scuză pentru celelalte lipsuri dar ce poate fi mai plin de inspiraţie decât viaţa?

Nota mea: 8

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: