La science des reves 2006, Michel Gondry

Visele… Un domeniu fascinant pentru cei mai mulţi dintre noi, la fel şi pentru regizorul Michel Gondry. Psihicul uman are multe faţete inexplorabile pentru ochiul profan. Dar pentru un cinefil înrăit?

Ştiinţa viselor este o provocatoare pledoarie pentru o analiză pătrunzătoare al domeniului nostru oniric. Cu reuşite cinematografice ca Human Nature sau The Eternal Sunshine of a Spotless Mind, regizorul adresează privitorului său fidel încă o interogaţie deschisă la reflecţie: ce se întâmplă atunci când dorim ca visele să devină realitate şi viceversa?

Răspunsul lui Gondry este totodată provocator şi tranşant. Când lumea viselor tinde să substituie realitatea, există riscul ca cea din urmă să devină o permanenţă şi nu doar o componentă a vieţii cotidiene ceea ce ţine în suspans privitorul pe tot parcursul peliculei. Visul şi cu realitatea se întrepătrund în aşa fel încât numai elementele fantastice ajută să le deosebim.

De asemenea, refugiul într-o lume ideală şi încercarea de a crea o iluzie perfectă în lumea viselor poate avea drept consecinţă o confuzie: iubirea se poate transforma într-un joc al seducţiei în care atracţia ia locul pasiunii, realitatea se comprimă într-o minciună neinteresantă iar viaţa într-o poveste lipsită de orice elan.

Filmul adresează atât o provocare cât şi o interogaţie: oare ceea ce visăm reprezintă aripile frânte ale zborului speranţei spre culmi neatinse sau doar o simplă reacţie chimică a creierului?

Nota mea: 8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: