Pulp Fiction 1994, Quentin Tarantino

Când spui Quentin Tarantino spui Pulp Fiction. După o tentativă precedentă de a vedea filmul care a luat final la jumătate, am reuşit în sfârşit să-l văd până la capăt.

În toate topurile pe care le-am văzut este pe locurile fruntaşe. Mă întrebam de ce… Ce le place oamenilor la acest film neobişnuit? Acum cred că ştiu: limbajul dezinvolt, necenzurat, acţiunea lipsită de orice ordine dar plină de surprize, prestaţia de zile mari a unor actori precum John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis sau Tim Roth.

Prin abordarea nonconformistă, regizorul critică nemilos cinematografia americană şi clişeele pe care aceasta le-a vehiculat. Eroul, gangsterul, femeia fatală, vedeta, etc. sunt doar câteva dintre figurile deconstruite şi ridiculizate cu umor negru.

Scena de rezistenţă a filmului rămâne monologul lui Jules (Samuel L. Jackson) din final, o secvenţă memorabilă. Gansterul cuminţit ţine lecţii de morală unui hoţ în timpul unui jaf ieftin.

Pulp Fiction poate fi considerat un film plictisitor sau complex. Cu certitudine, trebuie privit până la final altfel nu va fi înţeles mesajul.

Nota mea: 9

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: