The Hours 2002, Stephen Daldry

Acest film se doreşte o severă analiză a etosului cotidian care este unul cronofag. Prin intermediul a trei poveşti aparent diferite dar care în final se intersectează, regizorul propune o revalorificare a noţiunii de timp trăit, de existenţă.

Clarissa Vaughn (Maryl Streep) îndragostită de Richard (un scriitor mizantrop şi bolnav de SIDA) nu se poate desprinde din acea oră fatidică trăită la 18 ani pe plajă în compania acestuia.

Laura Brown, mama lui Richard, femeia care duce viaţa împreună cu soţul ei ca pe un interval ce duce la moarte. Incapabilă să aibă o existenţă proprie sau să se sinucidă, ea alege să evadeze părăsindu-şi familia, traumatizîndu-şi astfel copii şi cauzînd moartea soţului ei.

Virginia Woolf este ultimul caz propus de regizor ca un cifru artistic al filmului. Scriitoarea care-şi pierde minţile, care trăieşte în umbra propriilor fantasme şi personaje dă naştere unui roman care în ansamblul său cuprinde şi explică viaţa celorlalte personaje ale filmului.

Acţiunea romanului ei de debut, Mrs. Dalloway (1925) este cea care oferă vigoare narativă şi consistenţă, întreaga structură a fimului fiind construită pe baza acestuia. Lectura lui influenţează atât fuga mamei lui Richard, cât şi decesul acestuia deoarece în carte nu personajul principal trebuie să dispară la final, ci poetul.

Ideea de bază a fimului este aceea că fiecare dintre noi suntem managerii propriului nostru timp. el trebuie privit în faţă şi nu folosit ca o scuză pentru a evita viaţa.

Timpul ne poate victimiza, ne poate vindeca, ne poate condamna. De asemenea, putem consuma timpul sau îl putem folosi în avantajul nostru. Un singur lucru este imposibil: nu îl vom putea face să dispară. Orele vor rămâne mereu ca amintire, ca durere imortalizată sau ca interval cathartic.

Chiar dacă transformăm viaţa într-o rutină, la un moment dat vom fi siliţi să acceptăm că este nevoie de o schimbare altfel nu vom găsi un sens.

Recunosc, filmul este uşor plictisitor şi este nevoie de răbdare în a-l viziona şi până a trage aceste concluzii.

Nota mea: 7

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: