There will be blood 2007, Paul Thomas Anderson

Filmul prezintă povestea lui Daniel Plainview (actorul Daniel Day-Lewis) un petrolist excentric ce nu are în viaţă decât o singură competiţie de câştigat: aceea cu ceilalţi şi cu sine.

Nu este de mirare că atunci când propriul lui fiu este afectat de o explozie pierzîndu-şi auzul este abandonat într-un tren. Cel care se pretindea a fi fratele lui este împuşcat fără milă iar predicatorul care îi făcuse viaţa un chin este în finalul filmului omorât cu cruzime.

Complexitatea personajului principal ţine locul unei intrigi alambicate. Practic filmul nu are o acţiune captivantă, el fiind construit în jurul interpretării magistrale a lui Daniel Day-Lewis distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin.

Ideile din spatele filmului sunt numeroase şi nasc paradoxuri complexe. Daniel Plainview este genul de persoană care nu acceptă decât profesionişti subordonaţi şi oameni fără patimi în jurul său, deşi el este dominat de o ambiţie mistuitoare şi de un alcoolism care îl va duce în final la alungarea celui pe care el îl considera fiul lui.

De asemenea, personajul principal este un om caracterizat de o ură interioară împotriva oamenilor care nu pot fi decât alături de el sau concurenţii lui.

Întâlnirea lui cu Dumnezeu, dar şi relaţia specială pe care care acesta o are cu fiul părăsit sunt suficiente motive pentru a spune că Daniel Plainview este un mizantrop. Nu e de mirare că el ratează pînă la final miza întâlnirii cu oamenii sau cu Dumnezeu deşi trăieşte mereu în apropierea lor.

Filmul pune în faţa privitorului un profil uman teribil, dar pe care regizorul l-a dorit a fi hârtia de turnesol a fiecăruia dintre noi: cât de mizantropi suntem? Unde ne situăm atunci când vine vorba de oameni şi Dumnezeu? Cât de mult ne lipsesc scrupulele?

Deşi filmul nu are o agendă morală, aparent el reuşeşte să te pună pe gânduri şi să binedispună în acelaşi timp datorită situaţiilor create, dar şi a transpunerii perfecte în pielea personajului a lui Daniel Day-Lewis. Cu alte cuvinte, el duce tot greul filmului care ar fi fost anost fără prestaţia lui.

În final nu ar mai fi de spus decât că There Will Be Blood merită văzut.

Nota mea: 8

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: