Irrèversible 2002, Gaspar Noè

Un film în care desfigurarea omului se face prin faptele sale. Începe brutal, haotic, enervant. Vedem numai frânturi de personaje, câte un ochi, câte o bucată de piele. Muzica este obositoare, atmosfera încărcată. Apoi, nimic ascuns privitorului.

Vrei-nu-vrei să te convingi că în faţa ta se află un travestit? Regizorul ţi-o arată. Vrei să vezi cum cineva caută cu disperare un tip pe nume Tenie într-un bar de homosexuali? Agonie, ură, dezgust, răzbunare. Totul e la vedere, fără perdea.

Atmosfera se mai calmează. Nu întâmplător cred că a fost aleasă Monica Belluci pentru acest rol. Violul urâţeşte o femeie. Regizorul subliniază evenimentele prin contraste puternice, pe alocuri dureroase. Avem femeia frumoasă (în cazul de faţă o momeală pentru orice cinefil) ce este desfigurată atât prin ceea ce păţeşte cât şi prin concepţia violatorului cum că femeile frumoase nu ar trebui să obţină totul aşa uşor. Pe de-altă parte acuză femeile care umblă aproape dezbrăcate pe stradă cum că e vina lor pentru ceea ce păţesc. Mie asta mi s-a părut că vrea să spună scena respectivă.

Încet-încet, atmosfera începe să pară normală, camera nu mai tremură, personajele sunt deja bine conturate. Relaţiile dintre ele sunt lămurite.
Finalul se termină frumos numai că el ar fi trebuit să fie începutul.
Singurii care pot schimba ceva sunt posesorii timpului. Nu trebuie să se întâmple ceva radical pentru a-ţi da seama de asta. Nu trebuie să aştepţi păreri de rău pentru a şti încotro să apuci.
Un film original şi destul de crud. Nu-i sfătuiesc pe cei mai sensibili să se uite pentru că vor rămâne bântuiţi.

Nota mea: 7

Advertisements

3 thoughts on “Irrèversible 2002, Gaspar Noè

 1. Eduard Mihail Stefan November 2011 at 12 Reply

  Un film ce iti gadila simturile la modul cel mai serios. Vaz, auz…M-am incumetat sa il vad. Ramane totusi o realizare, mai ales prin prizma tehnicilor cinematografice, dar si a celor narative. Originale. Teribile miscarile de camera, abia dupa prima jumatate de ora, m-am relaxat, oarecum..Oricum, a doua oara nu il voi mai privi 🙂
  Frumos ai surprins esenta filmului !

 2. filmulzilnic June 2015 at 06 Reply

  Mi-a placut foarte mult ca Noe nu s-a “zgarcit” la scena violului. A lasat 3-4 minute, sau cate erau, dintr-un singur cadru. Totul parea atat de real, incat ma durea si pe mine sa ma uit la scena. Stiai ca in primele 30 de minute apare o frecventa de 28 Hz pe fundal? E o frecventa care se aude cand este un cutremur, si provoaca ameteala. E clar ca Noe a stiut cum sa o foloseasca, combinand-o cu niste lumini rosii superbe, cadre lungi si muzica de fundal agresiva. Nu pot spune ca Irreversible e un film foarte bun, pentru ca in afara aspectelor tehnice nu are nimic remarcabil – de exepmplu povestea este chiar proasta daca o pui cap la cap – dar pot spune ca m-a inspirat din multe puncte de vedere si m-a facut sa vreau sa fac si eu un film. Frumoasa recenzie!

  • Ana Ayana June 2015 at 12 Reply

   Pentru ca șocul să fie complet asimilat, pastila a fost administrată și dozată corespunzător. Îți urez succes și inspirație, ține-mă la curent cu realizarea filmului 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: