Malèna 2000, Giuseppe Tornatore

Un film ce nu te lasă rece, indiferent de care parte a poveștii te afli. Malena este o femeie frumoasă iar simpla sa existență într-un orășel din Italia anilor 1940 stârnește reacții furtunoase. Bărbații, de orice categorie și vârstă, o privesc cu poftă. Femeile o invidiază. Poate că o admiră în secret dar teama că frumoasa poate fura oricând chiar și pe cel mai fidel dintre soți, le zguduie orice urmă de siguranță. Este interesant de urmărit fenomenul. Pe atunci nu existau așa multe metode de înfrumusețare ca azi: silicoane, extensii, unghii false, lentile de contact, bronz artificial, liposucție, etc. Una e reacția în fața unei frumuseți naturale, autentice, și altfel privești o frumusețe artificială, chinuită.

Faza de la început, cu puștii care omoară o furnică, mi se pare cheia filmului. Majoritatea deține puterea, oricât de nedrepte și necoapte ar fi hotărârile/instinctele lor. În cazul de față, localnicii nu se lasă până nu uniformizează chipul Malenei, nu se lasă până nu-i fură frumusețea prin toate mijloacele posibile. Singurul care crede în Malena și o privește cu alți ochi, este puștiul de 12 ani. Desigur, și el este hipnotizat și tulburat până peste cap de frumusețea femeii dar reușește să vadă dincolo.

Privit numai din acest punct de vedere, filmul este inocent. Dacă punem la socoteală faptul că mai mult de jumătate este îmbibat de erotism, înțeleg părerile criticilor cum că ar fi comercial. În fond, e și asta o strategie pentru a atrage privitori de toate categoriile, de la A la Z. Eu m-aș uita la Monica Bellucci indiferent în ce film ar juca. Asta nu înseamnă că e o actriță de nota 10 sau regizorul e genial.

Nota mea: 7.50

Advertisements

2 thoughts on “Malèna 2000, Giuseppe Tornatore

  1. Mihai Gindu February 2011 at 20 Reply

    şi mie mi s-a părut un pic comercial (oh, God, am fost şi eu o dată de acord cu critica :D). dar acea regulă a majorităţii de care aminteai (”Majoritatea deține puterea, oricât de nedrepte și necoapte ar fi hotărârile/instinctele lor”) este teribilă şi frustrantă, şi poate lesne deveni o regulă cumplită pe Pământ (în fond, exact aşa a fost răstignit Hristos!!!). Aceasta e partea tare a filmului 🙂

  2. Ana Ayana February 2011 at 13 Reply

    Cu alte cuvinte, trebuie să avem grijă de libertățile noastre ca nu cumva majoritatea să le pună în lanțuri. Îmi place interpretarea ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: