Faleze de nisip 1983, Dan Pița

Recunoaște, puștiu! Replica asta a rămas celebră în istoria cinema-ului românesc și evocă perioada comunistă. În film, Puștiul este interpretat de actorul Gheorghe Visu, un tip plăpând pe la 22 de ani. El este acuzat de doctorul Cristea (Victor Rebengiuc într-un rol antipatic de bun) cum că i-ar fi furat lucrurile de pe plajă: un aparat foto, un lănțișor de aur, niște bani, etc. Doctorul este atât de sigur că Puștiul (Vasile) este vinovat încât exclude orice variantă că ar fi putut să se înșele.

Nu suport să pierd, motivează el. Chiar și după ce prietenii îi spun că exagerează, doctorul consumă atâta energie pentru o clauză gratuită. Evident, Puștiul este persoana potrivită la locul nepotrivit. Faptul că nu crede un adevăr impus îl face puternic în fața unui doctor influent, ambițios și egoist care dorește să câștige orice gen de luptă. Nu contează calibrul adversarului, el trebuie să pice pentru că așa vreau eu.

Filmul este ecranizarea romanului de mare succes Zile de nisip, scris de Bujor Nedelcovici. Apărut într-o perioadă sensibilă pentru un astfel de subiect, a fost interzis de către Ceaușescu la câteva zile după premieră pe motiv că alterează imaginea comunismului. Normal, dacă pune degetul pe rană!

Nota mea: 8.50

Advertisements

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: