A bout de souffle 1960, Jean-Luc Godard

Michel este un tânăr care trăieşte intens, ca şi cum azi ar fi ultima zi din viaţa sa. Fumează ţigară după ţigară, aruncă chiştoacele pe unde-i vine, fură bani de la (ne)cunoscuţi, schimbă maşinile ca-n GTA, omoară un poliţist fără să se gândească prea mult la consecinţe, doarme pe unde apucă. Cu toate acestea, se îndrăgosteşte de Patricia, o americancă venită la Paris cu gânduri mari. Ar vrea s-o ducă în Italia dar fata oscilează între sentimentele pentru Michel şi propriul ego. Pe de-o parte îşi doreşte o relaţie gen Romeo şi Julieta, pe de-altă parte vrea să fie cerebrală, independentă, o femeie cu carieră.

Pentru anii 60, A bout de souffle este un film ALTFEL. Noul Val vine cu o altă ordine de idei, tehnici de filmare, replici, personaje, etc. Nu povestea în sine este importantă, ca-n majoritatea filmelor din acea vreme, ci stilul. E un strigăt nou în cinema-ul perioadei respective, un strigăt rebel. Până atunci eram obişnuiţi cu personaje bine definite: bărbatul era ori gentelman, ori nemernic. Femeile erau pisicoase şi fragile. Aici, Patricia poartă părul scurt, îşi doreşte o carieră în jurnalism, scrie un roman, are mai multe relaţii, locuieşte singură, băbuțele nu bârfesc pe la colțuri.

Filmul s-a bucurat de succes pentru toate aceste elemente noi. Adevărul este că a reuşit să rămână fresh până-n zilele noastre. Cuplul Michel-Patricia este unul atipic. Discuţiile dintre cei doi, deşi par ca şi cum fiecare ar vorbi singur, ating teme comune: frica de a te arunca într-o relaţie, moartea, suferinţa sau abisul. Măcar pentru asta, merită văzut.

Nota mea: 7.50

Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: