Le fantome de la liberte 1974, Luis Bunuel

Oamenii stau la masă pe toalete, în fundul gol, normal. Când merg să mănânce, se încuie într-o cameră mică, pentru a avea deplină intimitate. Oare dacă ar mânca mai puțin, ar polua mai puțin? Părinții își pierd copilul, îl găsesc imediat dar merg totuși să-l declare dispărut. Poliția, conștiincioasă, înregistrează plângerea și spune că va dura ceva până vor găsi copilul. Niște preoți se roagă pentru soarta unui om. Peste câteva ore fumează și joacă poker până se face dimineață.

Fiecare personaj predă ștafeta următorului. Ce dacă ești șeful poliției și nu te crede nimeni? Există întotdeauna o dublură pentru atunci când vrei să mergi într-un bar cu prietenii. Fantoma libertății concentrează stilul preferat al lui Bunuel (suprarealismul) în câteva palme adresate întregii societăți. Bineînțeles, sunt palme acordate cu delicatețe. Cuvintele care nu se spun nu au cum să doară, nu?

Nota mea: 7

Advertisements

3 thoughts on “Le fantome de la liberte 1974, Luis Bunuel

  1. Scorchfield May 2011 at 07 Reply

    “Calea lactee” este un alt film suprarealist al marelui Buñuel, merită văzut pentru că având în vedere anul când a fost făcut (1969), simbolistica lui este cu atât mai prezentă astăzi, mai exagerată şi mai neînţeleasă; creştinismul (în partea vestică; cel catolic).

    http://www.imdb.com/title/tt0066534/

  2. Ana Ayana May 2011 at 08 Reply

    Hehe, îl am pe listă alături de Diary of a Chambermaid. Merci. Ai văzut Nazarin?

  3. […] Lactee face parte din trilogia adevărului, alături de Farmecul discret al burgheziei și Fantoma libertății. Credința este o frământare longevivă în filmele lui Bunuel. Se pare că educația profund […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: