Il piccolo diavolo, Roberto Benigni

Una dintre calitățile unui film reușit este capacitatea de a rămâne fresh, de a trece proba timpului. Adică, degeaba are succes în anul apariției dacă peste ceva timp rămâne îngropat de concurență. În cazul de față, meritul îi aparține lui Benigni, un regizor talentat și efervescent. Bineînțeles, calitatea menționată de mine este apreciată în afara lanțului prestație actoricească-intrigă-efecte.

După ce am văzut La vita e bella de vreo șapte ori, am zis că merită să-i aprofundez creațiile. Am continuat cu Coffe and Cigarettes (aici este încorsetat de regula filmului, drept urmare nu iese prea tare în evidență ci pur și simplu dă bine pe lista invitaților – o spumă a spumelor în concepția lui Jim Jarmusch)

Down by Law (bate palma din nou cu Jarmusch pentru rolul italianului rătăcit în America; și nu e ultima lor colaborare, încă nu am văzut Night on Earth)

La tigre e la neve (comedie romantică, un fel de La vita e bella reîncălzită pe aragazul electric; dacă ignorăm asemănările și judecăm ad hoc, filmul este chiar bunicel)

Johnny Stecchino (o comedie la brațul Nicolettei Braschi, ca de obicei, și cu responsabilitatea unui dublu rol)

Non ci resta che piangere (singurul film mai slăbuț în comparație cu celelalte, realizat mai pe la începuturile carierei de regizor și actor)

Bun, după parantezele de mai sus, am ajuns la Micul drăcușor (realizat în 1988), o comedie în care Benigni demonstrează pentru a nu știu câta oară că știe ce face. Îmbină cu stil momentele haioase cu cele romantice, se strâmbă, devine serios, copilăros, jovial, carismatic. Filmul este o porție bună de râs, dacă pot să-l numesc așa iar titlul poate fi interpretat și dincolo de sensul propriu al ideii. Călătoria nu s-a încheiat încă. După ce voi fi văzut și celelalte producții, sper să găsesc în continuare aprecierile de mai sus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: