American Gangster 2007, Ridley Scott

Frank Lucas și-a dorit să fie bogat. See, ya are what ya are in this world. That’s either one of two things: either you’re somebody, or you ain’t nobody. Aceasta a fost calea pe care și-a ales-o, cu tot ce implică. În momentul în care știi pentru ce lupți, trebuie să știi că nu poți câștiga mereu și chiar dacă nu ești Nostradamus pentru a face previziuni, te poți baza pe reacția cauză-efect. Bineînțeles, dacă vrei să o duci bine până la capăt. Gangsterul nostru știe foarte bine că îmbrăcatul cu haine simple îl ține în umbră, protejat de imaginea simplității:

Frank Lucas: What is that you got on?
Huey Lucas: What? This?
Frank Lucas: Yeah, that.
Huey Lucas: This is a very, very, very nice suit.
Frank Lucas: That’s a very, very, very nice suit, huh?
Huey Lucas: Yeah.
Frank Lucas: That’s a clown suit. That’s a costume, with a big sign on it that says “Arrest me”. You understand? You’re too loud, you’re making too much noise. Listen to me, the loudest one in the room is the weakest one in the room.

Cu toate acestea, mulți se încumetă să distribuie praful alb și puțini reușesc să doboare concurența, să se îmbogățească într-un hal fără de hal, să tragă de partea lor avocați, polițiști, doctori, etc. Banii cumpără pe oricine însă mai există și oameni fără preț. Nu știm dacă polițistul luptă pentru a spăla imaginea unui întreg departament, dacă luptă din mândria de a fi diferit sau pur și simplu iubește adevărul. Richie Roberts (interpretat de Russell Crowe) este exact genul de om care găsește o geantă plină cu bani și alege să o predea poliției. În schimb, oamenii legii aleg să folosească banii. Dacă unul este cinstit nu înseamnă că se întâmplă ca la predatul ștafetei.

American Gangster este un film curajos și dur. Poate nu ar fi fost la fel dacă povestea nu s-ar fi întâmplat în realitate. El lasă deschise câteva întrebări: dacă-l dai jos pe cel care vinde droguri, lumea va mai cumpăra? Dacă-i arestezi pe cei corupți, în cât timp se vor forma alte găști? Oricum, genul acesta de luptă nu se termină niciodată dar asta nu înseamnă că omenirea trebuie să stea cu brațele încrucișate. E de-ajuns câte un Richie Roberts o dată la 50 ani.

Nota mea: 8

Advertisements

4 thoughts on “American Gangster 2007, Ridley Scott

 1. Barbosu Eugen August 2011 at 10 Reply

  interesante generalizari -“the loudest one in the room is the weakest one in the room”
  un contraexemplu bun care imi vine la repezeala in minte ar fi generalul Patton, care la consfatuirile militare nu se conforma, intrerupand sedintele cu expresii de genul: ce mai asteptam ca sa ii facem pe porci (germani, nota) salam, carnati, carne tocata?

 2. Ana Ayana August 2011 at 22 Reply

  Daca ai vazut filmul, vei intelege ca de acolo se schimba totul. Din acel punct incepe declinul afacerii.

 3. Barbosu Eugen August 2011 at 14 Reply

  Daca am vazut filmul atunci probabil ca deja am inteles.

  Nu importa contextul, gandeam undeva mai departe de evidenta aruncata “fleosc!” in fata gurii-casca, catre creatie. Adica sunt destul de convins ca vinovatul frazei cu pricina cand a scrijelit-o pentru intaia oara pe masa a lasat masca cativa adepti: “mama, cat e de tare!”, replica devenita de cand urmarea si tanti Mita la tv documentare pe viasta history cu indivizi care devenisera mafioti imbogatiti peste noapte, cliseu.

 4. Barbosu Eugen August 2011 at 15 Reply

  mda (clichés): “By the time Lucas makes his deal with the Feds by naming crooked cops who took paybacks, American Gangster’s rise-to-power narrative has footnoted innumerable gangster movie clichés: from The French Connection to Superfly to Scarface, GoodFellas to New Jack City to Wall Street, Hoodlum to Casino, Traffic to The Sopranos. This dubious historicism is as fanciful as Gladiator but the relation to modern social crisis makes it far more insulting. It “verifies” those crime stories through which pop media redefined American moral and social issues—and the Western lost its primacy.” (Armond White)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: