Once Upon a Time in America (1984, Sergio Leone)

Înainte de orice, înarmează-te cu răbdare pentru cele 229 de minute cât ține filmul. Teoretic trebuiau să fie mai multe dar acesta este rezultatul final. Firește, a fost ciopârțit de-a lungul timpului pentru cei cu digestia grea. Pentru lentoarea cu care curge acțiunea, orice privare de la detalii dezechilibrează însă povestea.

Once upon a time tratează trei mari perioade din viața unor gangsteri evrei din New York: anii 1920 – copilăria și primii pași făcuți în afara legii, 1930 – adolescența vulcanică, 1968 – maturitatea. Totul pentru a înțelege anumite porniri din viața personajelor. În centrul atenției se află Noodles (Robert de Niro – convingător și charismatic), liderul găștii. În imediata vecinătate se află prietenul său, rival prin însăși situația care i-a apropiat. Asistăm la fiecare treaptă de maturizare. Este magistrală scena cu adolescentul ce merge pentru prima oară la fata care își vindea trupul pentru o prăjitură. Iar dacă prăjitura era scumpă, cine îi putea rezista?

Multe dintre acțiunile lui Noodles vor fi alegeri conștiente între rațiune și simțire. Cumva rămâne legat pentru totdeauna de momentul în care Deborah îi citea din Cântarea Cântărilor. Pentru el fata este un fel de paradis pierdut, într-o lume plină de înșelătorii și trădare. Realitatea va demonstra că până și visele imaculate au două fețe.

Nota mea: 8

Advertisements

3 thoughts on “Once Upon a Time in America (1984, Sergio Leone)

 1. scorchfield October 2011 at 15 Reply

  nota mea 9 🙂
  cred că am să-ți fac concurență, am să scriu și eu o cronică despre acest film…
  🙂

 2. Ana Ayana October 2011 at 18 Reply

  abia aștept 🙂 mereu am mai pus un punct-două la notă după ce am citit versiunea ta

 3. […] Ayana si : “Once upon a time tratează trei mari perioade din viața unor gangsteri evrei din New York: anii 1920 – copilăria […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: