Rosetta (1999, Jean-Pierre Dardenne)

Rosetta este o tânără cu personalitate puternică. Deși provine dintr-o familie săracă și destrămată, cu o mamă alcoolică și imatură, vrea să fie independentă. Nu-i este frică de muncă și depune tot efortul pentru a duce o viață normală. Nu are pe nimeni s-o sprijine și nici încredere în bărbați. Poate din cauza mamei, o femeie care a renunțat demult să mai lupte și se oferă tuturor bărbaților pentru o sticlă de băutură.

Sunt două scene care mi-au tăiat efectiv răsuflarea: monologul dinainte de culcare (Your name is Rosetta. My name is Rosetta. You found a job. I found a job. You’ve got a friend. I’ve got a friend. You have a normal life. I have a normal life. You won’t fall in a rut. I won’t fall in a rut. Good night. Good night.) și căratul buteliei. Cine a văzut filmul, va înțelege de ce. Cine nu, să fie atent! Una este călcâiul drept, cealaltă – călcâiul stâng al lui Ahile!

Rosetta este simbolul coloanei vertebrale, al omului cu principii sănătoase, care nu se lasă călcat în picioare de nimeni. Un film bun și un personaj construit cu măiestrie.

Nota mea: 8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: