Léon (1994, Luc Besson)

Când spui criminal profesionist, te gândești la un tip care omoară pentru bani. Cam așa ar fi: criminalul are un job pe viață, cu normă întreagă, ce necesită pregătire permanentă și o atenție sporită. Cu cât trece timpul, cu atât se poate apropia mai mult de victime, nemaiavând nevoie de lunetă.

Totul pornește de la prima crimă, când viața i se schimbă. Aș spune că dispare motivația de a mai trăi dar, ea este ascunsă sub chipul dur. Important este însă factorul declanșator. Ce-l determină pe un om să devină criminal? Ar putea fi  pasiunea. La fel de bine ar putea fi răzbunarea. Depinde cât de mult dramatizează fiecare.

Léon (interpretare de nota 10 a lui Jean Reno) este criminalul atipic: introvertit, fără prieteni, cu obiceiuri și afecțiuni bine calculate. Bea lapte în fiecare zi, îngrijește o plantă și curăță armele cu meticulozitate. Face abdomene și nu-și uită niciodată jobenul atunci când pleacă în misiune.

Atunci când o primește pe Mathilda (Natalie Portman, adorabilă și talentată) în viața lui, totul se schimbă. De fapt, simplul fapt că cei doi sunt nevoiți să trăiască împreună, va avea repercusiuni. Anumite scene sunt subliniate de lumină, într-un mod antitetic. Momentul în care Mathilda pășește în camera lui Léon, este egal în delicatețe cu momentul în care Leon iese pe ușă, în ultima sa  misiune. Efectiv se face un schimb de energii între cei doi. Criminalul împrumută din inocența fetei, Mathilda învață să-și gestioneze durerea. În momentul în care planta va găsi pământul potrivit pentru rădăcini, se instalează pacea pe ambele fronturi.

Nota mea: 9

Advertisements

6 thoughts on “Léon (1994, Luc Besson)

 1. Lotus June 2012 at 16 Reply

  Şi mie mi-a plăcut foarte mult filmul. E un clasic, dacă pot folosi expresia asta. Şi da, ai dreptate cu antiteza, prezentă în multe direcţii… L-am recenzat şi eu pe CineMatinal…

 2. Zăvoi June 2012 at 21 Reply

  Doar nota 8? 😀 Eu i-am dat in mintea mea nota 9 cu felicitari… Foarte frumos ai scris despre aceasta mare iubire a mea!

  • Ana March 2016 at 18 Reply

   Am schimbat nota, ai dreptate 🙂

 3. Drugwash June 2014 at 00 Reply

  După o sută de ani am ajuns şi eu aici, în sfîrşit. Sau am mai fost? Poate într-o altă viaţă, într-un univers paralel (am eu obsesia asta cu universurile paralele – bear with me, please!)

  Poate-s prea sentimental sau o fi berea de vină, dar şi Jean şi Natalie au fost – după umila mea părere – de 9,95 în filmul ăsta. De fapt, dintre puţinele filme în care am văzut-o pe Natalie, e singurul unde pare că a jucat cu intensitate maximă.

  • Ana Ayana June 2014 at 21 Reply

   Face parte din categoria rară la mine: filme de revăzut. Asta înseamnă că da, are o notă mare, nu mai știu de ce nu i-am dat 9.95 🙂 Recent am descoperit că una din trupele mele preferate a făcut soundtrack-ul pentru Leon. Este vorba despre piesa Matilda a celor de la Alt J.

   • Drugwash June 2014 at 21

    Ironia sorţii face să nu-l am. Dar pe vremea cînd mai stăteam în faţa ecranului teve, am lăsat deoparte orice altceva şi l-am revăzut cu plăcere de fiecare dată.

    Dacă stau să mă gîndesc, puţine filme mi se încadrează în categoria de care spui. Dar unele se întîmplă să stea mult timp pe dinafară, pînă să apuc să le (re)văd şi să-mi dau seama că de fapt merită atenţia. Aşa s-a întîmplat cu ‘Top gun’ care la vremea cînd era în vogă nu mi-a trezit nici un sentiment deosebit, însă de curînd am devenit foarte ataşat de el şi-l revăd constant cînd mă aflu în cîte o stare mai… ciudată, aşa. Şi probabil ştii că mai nimeni nu a reuşit vreodată să explice de ce anume filmul ăsta a fost şi încă mai este (cred) printre locurile fruntaşe în topurile all-time favorites, fiindcă nu poţi puncta strict ceva ce-ţi place la el, ci numai ansmblul ca atare. 😉

    Oops, parcă era vorba de Leòn… 😳

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: