Nymphomaniac: Vol. I + Vol. II (Lars von Trier, 2013)

Pornind de la afirmația lui Lars von Trier cum că filmul trebuie să fie ca o pietricică în pantof, Nymphomaniac este o experiență complexă. După vizionarea lui ai senzația că a trebuit să umbli fără pantofi, pe mai multe pietricele, timp de patru ore. Și nu sunt deloc pietricele încinse, în ciuda imaginilor cu sex explicit. Să nu uităm că avem în față ultima parte din Trilogia Depresiei, din care mai fac parte Antichrist și Melancholia (l-am văzut numai pe ultimul).

Nympf()maniac, privit ca un film întreg, în ciuda segmetării forțate pe volume, vorbește despre tipare psihologice impuse, ipocrizie, căutarea identității și despre plăcere – ca o extensie a sinelui cu asumarea responsabilității atunci când mergi pe drumul autodistrugerii. Desigur, pe ici pe colo, apar niște neconcordanțe și coincidențe forțate (apariția lui Jerome ca angajator, ca iubit și mai apoi ca păgubit…).

Înainte de toate, Joe nu pare a fi o nimfomană. Virginitatea este văzută ca o povară iar eliberarea de povară este memorată mecanic: 3 plus 5. Fără sentimentalisme, ca mersul pe moped. Mai apoi, provocarea este o pungă de bomboane sau capacitatea de a supune orice bărbat prin intermediul sexului? Mi-a lăsat senzația că această goană nebună nu este după plăcere ci pentru a astupa un gol imens. Una dintre scene vorbește despre singurătatea absolută resimțită de Joe încă de copil: anesteziată, pe patul de operație, se simte singură în acest Univers.

Numărul de bărbați cu care se culcă și modul în care-și organizează agenda, lasă să se întrevadă o răceală pe care nici Joe nu o înțelege. Ea nu știe spre ce se îndreaptă dar știe că trebuie să-și obțină doza. Ca orice altă dependență. Și are parte de sex, sub toate formele lui: agresiune, tandrețe, durere, orgasme multiple și pierderea lor. Toate acestea pentru a potoli o foame pe care societatea o consideră anormală. Și totuși, normalitatea poate fi cușca unui leu la circ sau savana întinsă. Ceea ce este normal pentru păianjen, nu este normal pentru muscă. Joe încearcă să se integreze în această societate rigidă dar înțelege că singura sa cale este libertatea. Dar, până și libertatea are un preț. Nimfomana cu nume de bărbat (cumva un alter ego al regizorului?) alege să-și exploreze chemarea până la capăt. Așa arată Adevărul pentru Joe.

Nymphomaniac nu este unul din acele filme pe care să-l recomanzi cuiva. Vorbește despre durere, granițe psihice, foame spirituală și singurătate. Sexul este doar un pretext. Cred că cel mai bine este să-l vizionezi singur(ă), cu o maximă seriozitate. Ceea ce rămâne după, e mai mult decât o pietricică incomodă în pantof.

Nota mea: 7

Advertisements

4 thoughts on “Nymphomaniac: Vol. I + Vol. II (Lars von Trier, 2013)

 1. B. Eugen April 2014 at 06 Reply

  Am vazut doar prima parte deocamdata. Sunt curios daca cei doi (ea si batranelul) impartasesc pana la urma experienta senzoriala, sa zic asa. Altfel toata asa-zisa intelegere si asa-zisul interes din partea lui -a batranului -raman cumva incomplete cu riscul spre falsitate totala.

  • Ana Ayana April 2014 at 20 Reply

   Păi după ce Joe a încercat tot ce se putea încerca, și cică a făcut selecție drastică (vezi că la un moment dat îl refuză pe Jerome, din ce motive oare? – aici mă așteptam să împărtășească experiența senzorială și nu a fost imediat…) va selecta din nou. Dacă între timp ai văzut deja a doua parte (despre care am bănuiala că nu o să-ți prea placă), așteptările îți vor fi răsplătite parțial.

 2. B. Eugen July 2014 at 19 Reply

  Continuarea experimentelor sexuale ale predansei m-au interesat in asa de mare masura incat am sters partea a 2-a fara sa o mai vizionez. Daca din prima parte nu am remarcat nimic interesant este prea putin probabil ca partea a doua sa faca un salt imens calitativ sa nu devina o pierdere de vreme.

  • Ana Ayana July 2014 at 19 Reply

   N-ai pierdut nimic. În partea a doua preadânsa descoperă biciul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: